Wat je moet weten voordat je in DevOps graaft

Ben je al bekend met Agile? Dan heb je waarschijnlijk ook over DevOps gehoord. Maar wat houdt DevOps nou precies in en waar staat het eigenlijk voor? Maandag® IT vertelt je graag meer over DevOps en hoe je daarmee aan de slag kan. Wij vertellen je ook meer over de kenmerken van een DevOps specialist.
DevOps is een software development methodiek (Dev) gecombineerd met een IT operations model (Ops). DevOps heeft als doel de softwareontwikkelcycli te verkorten, een verhoogde frequentie en betrouwbaarheid van oplevering, in nauwe overeenstemming met de business doelstellingen. Het hoofdkenmerk van de DevOps is het benadrukken van automatisering en monitoring in alle onderdelen bij het bouwen van software, van integratie, testen, release tot deployment en infrastructuur management. DevOps is dus een multidisciplinair fenomeen en lost problemen snel op omdat een DevOps engineer de applicatie door en door kennen.

Cloud computing die steeds populairder wordt, heeft grote organisaties met problemen  geconfronteerd. Denk hier aan de organisaties met veel klanten, webgebruikers die via de website de diensten afnemen. Het zijn dus vaak e-commerce bedrijven zoals bol.com en Amazon. Als een dienst uit ligt of een fout kent, levert dat voor de gehele organisatie problemen en vaak financiële verliezen op.

De trend naar DevOps is gedreven door Agile softwareontwikkeling aan de kant van development en automatisering en virtualisatie aan de kant van systeembeheer. Beide ontwikkelingen brengen snelle veranderingen met zich mee dat dit traditionele IT-organisaties verstoort. Deze organisaties zouden een DevOps model moeten overwegen significant voordeel te behalen op gebied van efficiency, kwaliteit en wendbaarheid. Echter heeft DevOps geen zin voor kostenbesparingen maar voor een structurele verbetering van het gehele ontwikkel en beheerproces. 

Bedrijven die met de DevOps methode willen beginnen, moeten een goed beeld hebben van het probleem dat binnen hun organisatie speelt. Teams die overstappen op de cultuur, werkwijzen en hulpprogramma’s van DevOps leveren hogere prestaties en bouwen sneller betere producten voor een hogere klanttevredenheid. Deze verbeterde samenwerking en productiviteit zijn ook onmisbaar om bedrijfsdoelen te halen. Zodra DevOps voor jullie werkt, zouden jullie het resultaat snel meten door het dalend aantal servicedesk verzoeken en klanttevredenheid.

Wil jij ook DevOps implementeren in je bedrijf? Dan zullen je medewerkers anders moeten denken en bepaalde technische gereedschappen hebben om beter te testen, code te ontwikkelen en te monitoren. Het samenstellen en doorvoeren van een DevOps team vergt veel tijd en energie.

De DevOps aanpak vereist mensen met multidisciplinaire vaardigheden. IT-specialisten die zowel met infrastructuur en configuratie vertrouwd zijn, maar evengoed testen willen uitvoeren en software debuggen.

DevOps specialisten zijn facilitators en communicatoren die met elk afdeling samenwerken. Deze specialisten zijn zich bewust van het continue karakter van de methode waarbij zij streven naar continue verbetering door testen, integratie, implementatie en monitoring.

Wil je regelmatig op de hoogte worden gehouden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van IT, wetten en regels? Volg dan Maandag® IT op LinkedIn!