Verplichte AOV voor de zzp’ers

Vers van de pers: geen verplicht pensioen, maar wel een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Het is nu aan de sociale partners en zelfstandigenorganisaties om met een concreet voorstel te komen. Veel partijen zijn het niet eens met een verplichte AOV.

Vandaag was een principe-akkoord gepresenteerd over het nieuwe pensioenstelsel. De vakbonden en werkgeversorganisaties zullen daar volgende week over stemmen. In het akkoord staat dat zzp’ers verplicht worden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Verder staat in het pensioenvoorstel dat er wellicht wel een opt-out komt voor zzp’ers. Zij kunnen dan aantonen dat ze zich op een andere manier verzekerd hebben tegen arbeidsongeschiktheid.

Maar hoe die verplichte AOV eruit komt te zien en of hij er écht komt, is nog niet duidelijk. Het kabinet vraagt de sociale partners om in overleg met zelfstandigenorganisaties voor de zomer van 2020 met een concreet voorstel te komen voor deze verzekering. Een collectieve basisverzekering lijkt daarbij eerder haalbaar dan een verplichting voor een commerciële variant.

De invoering van een verplichte AOV laat dus nog wel even op zich wachten. Ook de commissie Borstlap komt tussendoor nog met een visie op dit onderwerp.

De volledige artikel kun je lezen hier lezen: ZiPconomy.

Bron: ZiPconomy door Claartje Vogel 5 juni 2019

Ben jij een IT zp’er of ben jij van plan om een zp’er/freelancer te worden? Wij hebben een interessant artikel voor jou waar wij toelichten hoe je een freelancer kan worden. Mocht je meer over Maandag® IT willen weten, neem dan gerust contact met ons op.

    Door hieronder op verzenden te klikken, geef je toestemming aan Maandag® IT om de hierboven ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde inhoud te voorzien.

    Volg je ons op social media?