Vaarwel Wet DBA?

Afgelopen vrijdag heeft Staatssecretaris Wiebes besloten om de Wet DBA in de ijskast te zetten tot in ieder geval 1 januari 2018. Hierdoor heeft het kabinet voorlopig de tijd om naar de handhaving te kijken. Afgelopen vrijdag was er een bijeenkomst over Wet DBA georganiseerd door de Compliance Factory toen het nieuws bekend werd gemaakt.

Op het exacte moment van deze mededeling was ik, Danny op ’t Hof, namens Maandag® IT aanwezig bij de zoveelste bijeenkomst omtrent deze veelbesproken wet. Tijdens deze bijeenkomsten werd er informatie gedeeld door belanghebbenden, juristen en andersoortige specialisten op het gebied van arbeids- en verbintenisrecht. Telkens met een korte boodschap over hoe de Wet DBA heeft kunnen ontstaan en wat daar dan van gevonden wordt. Bij de bijeenkomsten die ik heb bezocht waren de sprekers het er eigenlijk wel over eens, de Wet DBA deugt van geen kant. Toch was telkens weer de insteek om de schouders er onder te zetten en te roeien met de riemen die Staatssecretaris Wiebes ons heeft gegeven. De Wet was er en daar moeten wij het mee doen.

Op de bijeenkomst van The Compliance Factory waren we inmiddels toe aan het 2e deel van het seminar toen we het nieuws vanuit de zaal te horen kregen. “Handhaving Wet DBA opgeschort tot 1 januari”. Het gevoel en de emotie die door de zaal ging was ongeveer vergelijkbaar met die van de lokale voetbalkantine waar het eerste elftal zojuist de 2e periodetitel in de 4e klasse heeft binnen gehaald. Een aantal mensen werd gefeliciteerd vanwege hun inspanning, zij waren dan ook nauw betrokken met de gesprekken in Den Haag en bij de Belastingdienst. Maar velen in de zaal waren vooral opgelucht. De enorme druk die iedereen voelde is even verlicht, er kan weer even adem gehaald worden alvorens we uiteindelijk opnieuw geconfronteerd gaan worden met deze wet.

Want, in mijn vergelijking hierboven heb ik het niet voor niets over een periodetitel en niet over een kampioenschap. De Wet DBA is er nog steeds en zal nog steeds de nodige invloed gaan hebben op onze dienstverlening (IT sector) en die van onze collegae. Maar zoals ook geldt met het behalen van een periodetitel, die moet gevierd worden. Dit doen wij in dit geval in de vorm van wat rust omtrent de inhuur van zzp’ers, maar we blijven vooruit kijken om straks gereed te zijn als de handhaving van de Wet DBA ingaat in onze sector.

Hoe deze handhaving er precies uit gaat zien weten we nog niet, met de verkiezingen in maart voor de deur en het rapport dat de Commissie Boot nog uit moet brengen zijn er voldoende variabelen in het spel. Sterker nog, met de verkiezingen in het achterhoofd is het niet eens ondenkbaar dat de wet volledig opnieuw naar de tekentafel moet.

Toch is het onderliggende probleem, waar Wiebes voor de invoering even overheen gekeken heeft, dat de zelfstandige zonder personeel geen eigen plaats heeft in ons bestel en hoop ik, en velen met mij, dat dit probleem per 1 januari 2018 tot het verleden behoort. Dit zullen we echter moeten afwachten en tot die tijd gaan we met z’n allen; “Gewoon weer lekker aan het werk”.

Ben jij zzp’er, leverancier, klant of geïnteresseerd in hoe wij dagelijks de beste match voor IT maken? Blijf dan op de hoogte via onze social media kanalen! Klik op de balk rechts en volg ons op LinkedIn, Facebook en Twitter. Schrijf je ook meteen in om zo op de hoogte te blijven van alle leuke opdrachten bij Maandag® IT.