Thuiswerken: 6 tips om productief te blijven

Thuiswerken is niets nieuws. Maar nu we bijna allemaal voor een langere tijd thuis moeten werken wordt het wel een uitdaging. Want, hoe blijf je gemotiveerd en productief?
Het kan onbelangrijk lijken, maar hoe de samenstelling van je dag eruit ziet en met welke taken je de dag begint, heeft een grote invloed. Begin dus met kleine routines om de rest van de dag op schema te blijven. Misschien ga je eerst ontbijten en nieuws lezen of zelfs sporten in de ochtend. Probeer dan dit dagelijks te doen.
Werken vanaf je bank is misschien leuk maar het is zeker niet altijd gezond. Richt een ‘dedicated’ werkplek in voor jezelf. Het beste is om privé en werken zo goed mogelijk te scheiden. Gebruik daarom het liefst een andere ruimte voor je kantoor, zodat je kunt lunchen en relaxen in de overige ruimtes. Natuurlijk heeft niet iedereen een aparte kamer waar een flexkantoor ingericht kan worden. Probeer dan ten minste een ‘hoek’ voor jezelf te regelen met een prettige stoel, tafel of bureau en vooral voldoende licht.
Gebruik de eerste werkuren om de taken die belangrijk zijn, of de meeste prioriteit hebben, eerst af te vinken: schrijven, creatief denken, vormgeven of problemen oplossen. Je concentratie zakt namelijk weg gedurende de dag waardoor het dus slim is om de taken met minder prioriteit, of die je op de automatische piloot kunt doen, te bewaren voor later op de dag.
In die pauzes kun je bijvoorbeeld je social media checken, filmpjes op YouTube kijken of enkele huishoudelijke taken doen. Binnen sommige bedrijven noemen ze deze momenten ‘Google time’. Door die pauzes blijven er geen uitvluchten meer over die je tijdens je ‘werktijd’ uit je concentratie halen.
Nu de meeste van ons bijna de gehele week thuiswerken is een planning maken voor je maaltijden een goed idee. Haal bijvoorbeeld in één keer genoeg boodschappen voor de hele week zodat je in je pauze op een normaal tempo kunt eten en ook nog even kunt relaxen. Je kunt ook een lunch voor 2 dagen bereiden, of de restjes van de vorige avond opeten. Zorg ervoor dat je in ieder geval niet al je tijd kwijt bent aan het halen en maken van je lunch, want achter je laptop eten is een no-go!
In deze bijzondere tijd van zelf-isolatie is contact met anderen essentieel. Denk hierbij aan collega’s, klanten maar ook je netwerk. Zo blijf je je verbonden voelen met je organisatie en het werk, maar ook met de samenleving.

Om de communicatie makkelijker te maken kun je de volgende opties uitproberen, welke geschikt zijn voor zowel je laptop als op je mobiel: Skype of Skype voor Business, Zoom, Discord en Facetime. Het voordeel van de mobile app varianten is dat je geen microfoon en koptelefoon hoeft te hebben.

We hopen dat deze tips je zullen helpen met het thuiswerken! En nog een tip die vooral belangrijk is voor je eigen welzijn: blijf in beweging. Pak een moment op de dag om wat oefeningen te doen of om echt te sporten. Dit verminderd stress, maakt je hoofd leeg en zal uiteindelijk ook weer helpen met de concentratie.

Pas goed op jezelf, en op een ander. Werk ze!