Minimumtarief voor zzp’ers: er zijn nog veel vragen

Het kabinet is al langere tijd op zoek naar een manier om de groeiende groep schijnzelfstandigen te beschermen. Er komt dus een minimumtarief voor alle zelfstandigen in Nederland; zzp’ers moeten niet minder dan 16 euro per uur verdienen. Echter presenteerde minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een voorstel voor uitzonderingsregels voor zelfstandigen met een laag tarief. Daarin heeft de minister onder meer een minimuminhuurtarief bepaald. Het minimum-uurtarief moet gelden vanaf begin 2021, zeggen bronnen tegen de NOS.

Dit minimumtarief geldt waarschijnlijk niet voor alle zelfstandigen, maar alleen voor zakelijke opdrachtgevers die zzp’ers inhuren. Zij moeten hun freelancers minimaal 16 euro per uur betalen. Het gaat ongeveer om 600.000 zelfstandigen.

De regel is onderdeel van de vervanging van de Wet DBA en bedoeld om werknemers te beschermen tegen schijnzelfstandigheid. Dat wil zeggen dat de maatregel niet van toepassing lijkt op zzp’ers die werken voor particulieren, denk aan schoonmakers, schilders en kappers. Als jij als particulier je haar laat knippen voor een tientje, dan is het überhaupt niet logisch dat er sprake is van een dienstverband. Veel zzp’ers worden niet per uur ingehuurd. Denk niet alleen aan winkeliers die producten verkopen, maar ook aan journalisten met een woordprijs, adviseurs met een prijs per consult of bezorgers met een prijs per pakket.

Minister Koolmees ging de kosten van zzp’er met  die van iemand die in loondienst werkt voor 125% van het minimumloon te vergelijken. Als een zzp’er werkt voor 16 euro per uur, houdt hij volgens het kabinet na aftrek van alle extra kosten die zzp’ers moeten maken evenveel over als iemand in loondienst.

Er zijn verder plannen voor een opt-out voor zelfstandigen die kortdurende opdrachten doen (minder dan één jaar bij dezelfde opdrachtgever) met een uurtarief van 75 euro of meer. Opdrachtgevers hoeven zich, bij inhuur boven dat tarief, geen zorgen te maken dat ze loonheffing moeten inhouden.

Voor het gebied tussen het minimumtarief en het opt-out kunnen opdrachtgevers via een webmodule een opdrachtgeversverklaring aanvragen. Binnenkort worden de plannen besproken in het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer.

In het kort:

  • Zzp’ers krijgen minimumloon van 16 euro
  • Bovenkant van de arbeidsmarkt krijgt makkelijker zekerheid vooraf
  • Middengroep gaat werken met automatische toets om arbeidsrelatie te bepalen

Er blijven nog veel vragen over. Voor meer infomatie over dit onderwerp lees het volledige artikel op ZiPconomy.

Bron: ZiPconomy, 2019.

Ben jij benieuwd wat voor gevolgen het nieuwe tarief voor jou heeft of heb je andere vragen? Laat ons weten.

    Door hieronder op verzenden te klikken, geef je toestemming aan Maandag® IT om de hierboven ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde inhoud te voorzien.

    Volg je ons al op social media?