Internet of Things

The Internet of Things (IoT). Het wordt volgens kenners de next “Big Thing” in de IT wereld. Naar verwachting zullen er in 2020 maar liefst 26 miljard IoT apparaten geïnstalleerd zijn. Maar wat is deze nieuwe ontwikkeling nu precies, wat kan je er mee en waarom wordt het een hit?

In de hedendaagse samenleving valt internet niet meer weg te denken. Het is in Nederland zelfs een basisbehoefte geworden. Het begrip “Internet of Things” vind zijn oorsprong in 1999 toen er door het Massachusetts Instute of Technology (MIT) onderzoek gedaan werd naar de mogelijkheden van RFID. Deze technologie maakt het mogelijk om op afstand informatie over te brengen. Denk hierbij aan contactloos betalen (met de pinpas of sinds kort met de telefoon) en de RFID tags die je, na het scannen, doorsturen naar websites of voorzien van de gewenste informatie. Het begrip in zijn basale vorm:

“Het internet der dingen (Engels: Internet of things) refereert aan de situatie dat door mensen bediende computers (desktops, tablets, smartphones) in de minderheid zullen zijn op het internet. De meerderheid van de internetgebruikers zal in deze visie bestaan uit semi-intelligente apparaten, zogenaamde embedded systems. Alledaagse voorwerpen worden hierdoor een entiteit op het internet, die kunnen communiceren met personen en met andere objecten, en die op grond hiervan autonome beslissingen kunnen nemen.”

Het simpelste voorbeeld van het internet der dingen is de slimme koelkast van Amazon. Deze koelkast kan producten scannen en zo een seintje geven aan de gebruiker dat een product mogelijk over datum is. Het is zelfs mogelijk om de koelkast in te stellen dat, wanneer het product mist in de koelkast, het product automatisch op de bestellijst geplaatst wordt en met een druk op de knop door de gebruiker kan worden besteld.

Naast de koelkast van Amazon zijn er nog talloze apparaten te noemen die een dergelijke functie vervullen. Er is echter één IoT-apparaat die vrijwel iedereen kent. Dat is de slimme thermostaat die al geruime tijd wordt geïnstalleerd in de Nederlandse huishoudens. Met deze thermostaat is het mogelijk om op afstand de temperatuur in huis te regelen, het verbruik bij te houden en dit verbruik af te zetten tegen het ingeschatte jaarverbruik. De Nest thermostaat van Google is zelfs zo ingericht dat hij leert van zijn omgeving en zichzelf kan programmeren om zo energie te besparen.

Sinds 2015 heeft Google een IoT-softwareplatform ontwikkeld genaamd Project Brillo, nu Android Things. Met dit platform richt Google zich voornamelijk op de markt voor domotica-oplossingen (zoals de koelkast van Amazon). Dit platform is een versimpelde en energiezuinige versie van het besturingssysteem van Google, Android. Door de toegankelijkheid van dit platform kunnen al veel ontwikkelaars applicaties maken voor bestaande apparaten wat de ontwikkeltijd aanzienlijk verkort.

Omdat deze apparaten geen grote commando’s door hoeven te geven is een Wi-Fi verbinding vaak al “overkill”. In Nederland bieden verschillende (grote) partijen netwerken aan om IoT apparaten aan te koppelen. LoRaWAN is zo’n netwerk.

Door dit netwerk kunnen apparaten met het internet praten zonder gebruik te hoeven maken van een mobiele verbinding of Wi-Fi. Het batterijverbruik is hierdoor een stuk lager, het bereik is groot en de bandbreedte is zeer beperkt. Het netwerk versimpeld ook de communicatie met draadloze sensoren waardoor er nieuwe toepassingen te bedenken zijn zoals het lokaliseren van je auto, sleutels of tas. Per mast kan het bereik van dit netwerk oplopen tot en met vijftien kilometer. De internetsnelheid van het netwerk ligt tussen de 0,3 en 50kbit/s.

Niet alleen denial-of-sleep aanvallen (kwaadaardige code die gericht is op het draineren van de batterij) zijn volgens Gartner een bedreiging voor de IoT apparaten. Gartner zegt het volgende over de beveiliging van deze apparaten:

“Het Internet of Things introduceert een breed scala aan nieuwe veiligheidsrisico’s en uitdagingen voor de IoT apparaten zelf, hun platformen en besturingssystemen, hun communicatie, en zelfs de systemen waarmee zij zijn verbonden. Beveiligingstechnologieën zullen nodig zijn om IoT apparaten en platformen te beschermen tegen zowel informatie aanvallen en fysieke manipulatie. Maar ook om communicatie van deze apparaten te versleutelen en om nieuwe uitdagingen, zoals het voordoen als ‘dingen’ of de denial-of-sleep aanvallen die de batterijen draineren, aan te pakken. IoT veiligheid zal worden bemoeilijkt door het feit dat veel ‘dingen’ gebruik maken van eenvoudige processoren en besturingssystemen die geen ondersteuning kunnen bieden aan geavanceerde beveiligingssystemen.”

De markt voor IoT apparaten is eindeloos. Zoals eerder werd genoemd is de verwachting dat er in 2020 maar liefst 26 miljard IoT apparaten wereldwijd geïnstalleerd zullen zijn. Voor deze apparaten is er echter wel goede software en hardware nodig. Zeker als het aankomt op de beveiliging van deze apparaten. De beveiligingsoplossingen die er nu worden aangeboden zijn te gefragmenteerd en bestaan uit verschillende leveranciers. Blockchain technologie, een ontwikkeling die ook zeer opkomend is, kan uitkomst bieden bij de beveiliging van deze apparaten. Voor veel techneuten, ingenieurs en softwareontwikkelaars die op zoek zijn naar een uitdaging is dit dus een ontwikkeling om in de gaten te houden!

Niet alleen voor ontwikkelaars zal de toekomst van IoT interessant zijn. Ook voor de hedendaagse consument zal deze ontwikkeling waardevol worden. Steeds meer apparaten zullen ontwikkeld worden met oog op het gemak voor de consument. Goede voorbeelden hiervan zijn de eerdergenoemde slimme koelkast en de slimme thermostaat. De apparaten zullen de consument dus meer gaan dienen wat het leven moet vergemakkelijken.

Regelmatig krijgen wij bij Maandag® IT vacatures die gericht zijn op de softwareontwikkeling en beveiliging (Java, C, C++ en .NET) van IoT apparaten. Ben jij een zelfstandige IT-professional en wil jij werken voor toonaangevende bedrijven en mét de nieuwste technieken? Dan ben je bij Maandag® IT op de juiste plek. Schrijf je meteen in en loop geen enkele opdracht mis!

Volg je ons al op social media?