Een LinkedIn profiel

In de hedendaagse samenleving ontkom je er niet aan, social media. Zeker als (beginnend) ondernemer is het raadzaam om je organisatie of jezelf te promoten op verschillende kanalen. In de IT sector is LinkedIn het meest gebruikte platform om je als potentiële kandidaat voor opdrachtgevers te profileren, maar hoe doe je dat het best, jezelf profileren op LinkedIn? Daar heeft Ilkin Musajev (Team Lead Recruitment en een LinkedIn-expert) een antwoord op. Tijd voor een interview!
“Als freelancer zijnde is je netwerk van extreem belang. Uit een goed onderhouden netwerk haal je immers de leukste en uitdagende opdrachten binnen. Door een LinkedIn profiel aan te maken en goed te onderhouden, breid je je netwerk in snel tempo uit. Daarnaast kan je als professional je IT specialisatie goed kenbaar maken en aangeven welke competenties je hebt.

Een bijkomend voordeel is dat een LinkedIn profiel, mits goed up-to-date, veel vertrouwen uitstraalt. Zeker als er een professionele foto bij staat die een goede eerste indruk wekt. Let hierbij wel op dat het niet “too much” is. Dat kan potentiële opdrachtgevers namelijk afschrikken.

Ik verwacht ook dat het traditionele cv gaat verdwijnen. LinkedIn biedt namelijk nu al de optie om een cv te maken van je profiel. Dit wordt bij Maandag® IT al vaak gedaan omdat het een stuk makkelijker is om op te vragen dan een traditioneel cv. In de toekomst zal dit zelfs nog makkelijker, completer en sneller worden. Er op tijd bij zijn zal dus ongetwijfeld een voordeel opleveren!”

“Het belangrijkste van een goed profiel is de continuïteit in de functies die je hebt bekleed. Veelal zien we ontwikkelaars die verschillende termen gebruiken voor één functie. Denk hierbij aan een ontwikkelaar die zich een developer, consultant, specialist of wizard noemt. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken tot één functiebenaming om je vindbaarheid te vergroten.

Daarnaast is het van belang om je skills duidelijk naar voren te laten komen op je profiel. Denk hierbij aan de technieken die je hebt gebruikt bij verschillende opdrachten. Kijk ook vooral naar de trends in de huidige markt en speel daar op in. Zo spelen certificeringen en (voor)opleidingen een steeds grotere rol bij de opdrachtgevers. Door deze goed te vertegenwoordigen op je profiel heb je een stapje voor.

Als laatst is het belangrijk om je LinkedIn SMART te maken zodat het goed leesbaar is voor opdrachtgevers en Recruiters. Een belangrijk onderdeel van een SMART profiel is het werken met ‘maanden’ en niet met ‘jaren’ als het aankomt op je werkervaring. Werken met ‘jaren’ kan namelijk de indruk wekken dat er een gat in je cv is geweest.”

“Op LinkedIn profileer je jezelf als een IT specialist. Het is daarom ook belangrijk om de hoogte te zijn van de laatste trends en ontwikkelingen. Sluit je daarom aan bij relevante groepen op LinkedIn. Ben je zelfs zo goed in je vak dat je er niet over op kan houden? Schrijf dan een LinkedIn artikel! Als je een artikel schrijft, doe dat dan wel echt vakinhoudelijk en dwaal niet af. Dit kan namelijk zorgen voor een onwenselijke tegenreactie. Houd daarnaast contact met potentiële opdrachtgevers en IT recruiters. Dit zorgt voor een actief netwerk die je meteen in kan zetten als je geen IT opdracht meer hebt. Wel zo fijn!”

“Als belangrijkste tip kan ik meegeven dat je een profiel op social media echt up-to-date moet houden. Het valt namelijk op als dit niet het geval is. Daarnaast is het aan te raden om een bericht te maken dat je beschikbaar komt. Zet daar wel gelijk bij wanneer je benaderd wilt worden (tijdstip) en om welke functie het gaat, dit om verwarring te voorkomen.

Wat ik met klem afraad is om in je titel van je profiel te zetten dat je beschikbaar bent. Zo word je overspoeld met reacties die niet altijd even goed zijn. Het kost dan veel tijd om dit te gaan filteren. Het is verstandiger, mocht je nog geen reactie hebben ontvangen, om je profiel open te zetten voor nieuwe kansen.“

TIP: Heb je een IT opdracht gevonden die bij je past? Geef dat dan aan bij andere partijen. Zo kun je sneller bij die andere partijen terecht.

Ben je benieuwd of je LinkedIn profiel verbeterd kan worden? Laat één van onze experts er naar kijken! Wij staan altijd klaar voor (startende) freelancers om ze de goede richting op te sturen. Bel gerust naar 010 840 9999 of stuur ons een bericht en we helpen je graag verder.

    Door hieronder op verzenden te klikken, geef je toestemming aan Maandag® IT om de hierboven ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde inhoud te voorzien.

    Volg je ons al op social media?