De versnelde digitale transformatie

In maart riep de overheid organisaties op om hun medewerkers zoveel mogelijk thuis te laten werken. Het faciliteren van dit verzoek was voor veel bedrijven een immense klus. De huidige digitale transformatie moest namelijk worden versneld. Werkplekken moesten ingeregeld worden, vergaderen kon alleen nog maar digitaal en wat zou thuiswerken doen met de productiviteit? Inmiddels zijn we zes maanden verder en kunnen we voorzichtig de balans opmaken.

Door de corona-pandemie is thuiswerken snel de nieuwe norm geworden voor veel organisaties. Het faciliteren hiervan heeft verschillende uitdagingen opgeleverd. Deze uitdagingen waren vooral aanwezig op het gebied van beveiliging, productiviteit en communicatie. Uit een rondvraag onder leidinggevende in de IT, uitgevoerd door Cencuswide, blijkt dat men verwacht dat 75% van de medewerkers de nieuwe verworven vrijheid niet snel op wil geven en dus regelmatig thuis willen werken. Het aanpassen aan deze nieuwe manier van werken is daarom zeer belangrijk voor zowel de werkgever als de werknemer.

In slechts dagen moesten veel organisaties en medewerkers zich aanpassen aan de nieuwe digitale werksituatie. Communicatie verliep niet meer via de werkvloer maar via Teams, Zoom of Google Meet en bestanden die normaal gesproken enkel beschikbaar waren voor interne netwerken moesten ook extern geraadpleegd worden. Een hele uitdaging voor de IT teams die al een relatief hoge werkdruk hadden door een nijpend te kort aan IT personeel. Door hard werken en goed te focussen op de essentiële onderdelen, is gebleken dat veel organisaties deze periode goed doorgekomen zijn. Medewerkers wisten zich snel aan te passen en de productiviteit nam niet af.

De volgende stap is ervoor te zorgen dat de huidige situatie op langere termijn ook houdbaar en effectief blijft voor zowel de organisatie als de medewerkers. Dit is zeker van belang als het personeel weer naar kantoor gaat. Het is aan de IT afdelingen en de businesspartners om ervoor te zorgen dat mensen in de nieuwe situatie, zowel thuis en op kantoor, zo effectief en veilig mogelijk hun werk kunnen doen.

Om op lange termijn thuiswerken te kunnen faciliteren wordt er door IT managers veel gekeken naar cloudoplossingen zoals Azure en AWS. Waar de cloud een aantal jaren geleden vooral nog gezien werd als plek om te experimenteren met nieuwe diensten, is het tegenwoordig een kritisch element in veel digitale strategieën. Deze oplossingen zijn daarnaast vaak beter beveiligd en tevens beter bereikbaar in vergelijking met fysieke infrastructuur.

Een bijkomend voordeel van de versnelde digitale transformatie is dat de zichtbaarheid van de IT teams enorm is toegenomen. Waar men vroeger veelal de IT afdeling als bijzaak zag blijkt deze nu “business critical” te zijn. De onzichtbare “nerds” van toen zijn nu de superhelden van de organisatie.

De plotselinge omslag kent niet alleen voordelen maar ook uitdagingen. De veiligheid van data wordt door meer dan de helft van de Nederlandse IT managers genoemd als de grootste uitdaging. Uit de rondvraag van Cencus bleek ook dat het installeren van ongeautoriseerde software een vogelvlucht heeft genomen.

Om deze uitdagingen goed op te vangen is een gestructureerde IT afdeling met voldoende personeel een vereiste. Uit een eerder onderzoek van Maandag® IT blijkt dat dit helaas niet bij elke organisatie het geval is. Het aantrekken van vakkundig, vast, personeel wordt gezien als de grootste uitdaging.

Een goed alternatief is het inhuren van tijdelijk personeel om het gat op te vullen. De ingehuurde professional kan zo, terwijl uw organisatie zoekt naar vast personeel, de IT afdeling assisteren en uw bedrijf verder helpen in met de digitale transformatie.

Maandag® IT heeft een uitgebreid netwerk van interim IT professionals die binnen 72 uur klaar staan voor uw organisatie. Bent u op zoek naar een tijdelijke kracht om uw organisatie naar een hoger niveau te tillen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 010 840 9999 of via het contactformulier!

    Door hieronder op verzenden te klikken, geef je toestemming aan Maandag® IT om de hierboven ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde inhoud te voorzien.