De Technologische Trends van 2021

Met 2021 nog in haar kinderschoenen zijn wij op zoek gegaan naar de belangrijkste en meest innoverende trends. Vooral op het gebied van IoT, security en data opslag zien wij veel vooruitgang. Op deze pagina een samenvatting met de belangrijkste trends die een toekomst kunnen hebben binnen uw organisatie.

Zoals in een eerder artikel beschreven worden er veel ontwikkelingen verwacht op het gebied van IoT (Internet of Things) maar, met progressie komen ook gevaren. Data is in de huidige maatschappij enorm waardevol. Het wordt zelfs het nieuwe goud genoemd.
IoB (Internet of Behaviour) gaat vooral over het veranderen van gedrag door de data meer te integreren en exacter te gebruiken. Het is in feite een samensmelting van technologie, data analyses en gedrag wetenschappen. Kortgezegd probeert IoB de menselijke geest te begrijpen en te integreren in de digitale wereld. Hiermee kan je bijvoorbeeld IoB inzetten als de ultieme marketing wapen. Met deze integratie van data is de verwachting dat het internet en de manier waarop wij het internet gebruiken gaat veranderen.

Ook op het gebied van innovatie in veiligheid is er veel potentie in IoB. Denk bijvoorbeeld aan autonome auto’s. Die zullen veel nauwkeuriger werken als zij kunnen anticiperen op de bestuurder maar vooral op de andere weggebruikers. In elk land rijden mensen verschillend. Dit zorgt ervoor dat de databehoefte ook enorm verschillend is om een auto autonoom te laten rijden. Door deze data te verzamelen kan men per land het rijgedrag in kaart brengen en zo de auto zelfstandig waar dan ook ter wereld te laten rijden.

IoB en IoT zullen, in de toekomst, hand in hand groeien. Experts verwachten dat al in 2023 een groot deel van de wereldbevolking digitaal in de gaten wordt gehouden en hun gedrag om zetten in data. Het wordt een ecosysteem van menselijk gedrag in de digitale wereld waar IoB data omzet in informatie. De vraag is of, wij als mensen, zitten te wachten op deze manier van informatie verzamelen en of dit past in de huidige maatschappij. Interessant is het in ieder geval wel en goed om in de gaten te houden.

De ontwikkeling van IoT is natuurlijk schitterend, vooral gepaard met de Blockchain. In onze huidige samenleving staat alle data in de “Cloud” en is online toegankelijk. Het is vanzelfsprekend dus ook gevoelig voor hackers en lekken. Door COVID-19 verwachten veel werkgevers dat werknemers en zelfstandige ondernemers meer thuis gaan werken. Thuis hebben veel mensen niet de infrastructuur om veilige data op te kunnen slaan. Daarbij zijn veel ‘Phising’-methodes ook gericht op de persoon zelf in plaats van een heel bedrijf en dat is thuis risicovoller dan op kantoor. Security, met name Datasecurity, wordt gelukkig steeds slimmer.

Met ‘Artificial Intelligence’(AI) kan de security efficiënter worden toegepast. De AI gebruikt voorspellend vermogen, met behulp van opgeslagen gemonitorde data van de gebruiker, om ongewenste situaties te voorkomen. Als ik, als gebruiker, bijvoorbeeld wel eens op een verdachte link heb geklikt, of mijn wachtwoord zichtbaar ergens typte, zal de AI hier de security aan aanpassen zodat een eventuele volgende fout wordt voorkomen. De AI kan tevens met IoB nog efficiënter werken door de data om te zetten in gedrag en hiermee de eindgebruiker beter te helpen om veilig met data om te gaan.

Om de veiligheid thuis te waarborgen verwachten experts meer ontwikkelingen op het gebied van data opslaan in de Cloud. Er is een grote kans dat veel organisaties al gebruik maken van een Cloud oplossing zoals AWS, Azure of Google Cloud. Met de opkomst van AI zullen werkprocessen gestroomlijnder worden en herhalende taken geautomatiseerd. Dit resulteert in een enorme efficientieslag en een besparing van de kosten.

Met AI wordt de veiligheid van de Cloud constant getest op kwetsbaarheden. Eventuele zwaktes of lekken kunnen anticiperend worden aangepakt door extra encryptie of Micro-segmentatie. Hierdoor wordt de veiligheid van de Cloud opgesplitst in meerdere veiligheidssegmenten, tot aan de eigen computer waardoor er meer stappen nodig zijn voor het ‘stelen’ van informatie. De Cloud zal in de toekomst meer zijn dan alleen een manier van opslaan, het wordt een communicatie medium waar iedereen in het team constant in verbinding kunnen staan, los van de locatie.

Bij Maandag® IT houden we de veranderingen op dit gebied sterk in de gaten. Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen of heb je vragen omtrent dit onderwerp? Volg ons dan op onze Social Media kanalen via LinkedIn. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit stuk? Neem dan contact met ons op via 010 – 840 9999 of door een berichtje naar ons te sturen.

    Door hieronder op verzenden te klikken, geef je toestemming aan Maandag® IT om de hierboven ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde inhoud te voorzien.