Blockchain technologie

In een wereld waar innovaties elkaar opvolgen springen er zo nu en dan bijzondere innovaties uit. Blockchain is zo’n innovatie die al enige tijd bestaat maar sinds kort echt belangrijk aan het worden is. Wat is Blockchain eigenlijk en hoe kan het relevant zijn voor de toekomst?

Blockchain is de technologie waar Bitcoin op is gebaseerd. De Blockchain is als het ware een grootboek met balansen en transacties die geverifieerd worden door een decentrale partij. Deze decentrale partij bestaat uit alle deelnemers die van het netwerk gebruik maken. Hierdoor is niet één instantie of individu eigenaar van het netwerk maar is niemand de eigenaar. Het netwerk, gebaseerd op het peer-to-peer protocol (P2PP), verdeeld het eigendom namelijk gelijk over alle deelnemers. Om deze reden is het een netwerk waar iedereen, die dat wil, aan kan deelnemen.

Om de Blockchain beter te begrijpen kan de techniek worden vergeleken met een spreadsheet. In een spreadsheet tref je regels data welk aangepast kunnen worden naar wens. Een goed voorbeeld hiervan is Google Spreadsheets waar de ene gebruiker wijzigingen kan aanbrengen die de andere gebruiker meteen ziet. Bij de Blockchain technologie werkt dit anders. Men kan hier geen wijzigen in de regel aanpassen maar enkel regels onderaan toevoegen. Deze regels worden vervolgens door het hele netwerk, die allemaal een exacte kopie hebben van de Blockchain, gecontroleerd op authenticiteit. Er kan alleen een wijziging plaatsvinden in een oude regel als het merendeel van het netwerk er mee akkoord gaat. Dit wordt een “Hard Fork” genoemd.

De technologie kan worden ingezet voor meerdere toepassingen. De bekendste toepassing is die van de digitale valuta Bitcoin. Men kan met Bitcoin alleen transacties uitvoeren. De vuistregel bij de blockchain van Bitcoin is dat een nieuwe regel verbonden moet zijn met een oude regel. Dit elimineert de mogelijkheid om Bitcoins te maken uit het niets. Wel kan men Bitcoin verdienen door transacties van het netwerk te verifiëren. Het verifiëren van deze transacties vereist enorm veel rekenkracht en wordt in de volksmond “minen” genoemd.

Een andere mogelijke toepassing zou zijn bij het stemproces voor (landelijke) verkiezingen. Het huidige proces is gebaseerd op fysieke stembiljetten welk men kwijt kan raken of achteraf gemanipuleerd kunnen worden. Door de technologie toe te passen in dit proces kan men betrouwbaardere en goedkopere stemprocessen garanderen. Elke stem wordt immers als regel toegevoegd en geverifieerd door het netwerk. Een stem valt dan niet meer achteraf te manipuleren en er zijn geen kosten meer voor het produceren van de stembiljetten.

Meerdere bedrijven gebruiken hedendaags de techniek. Zo hebben twee financiële instituten uit Australië in oktober dit jaar onderling een transactie uitgevoerd die afgehandeld werd met behulp van Blockchain. De transactie bedroeg voor $35,000.- aan katoen uit de VS. Zodra de lading aankwam op bestemming in China werd deze ingescand in het systeem en geverifieerd door het netwerk. Na deze wijziging kreeg het geld automatisch goedkeuring om naar de andere partij te gaan en kwamen de goederen op naam te staan van de koper.

DJ Hardwell maakt met zijn onderneming ook gebruik van de technologie. Hij zet deze technologie in om de betalingen te beheren van zijn nummers. Hiermee zorgt hij voor een snellere uitbetaling van royalties met minder fouten. Naast het beheren van de betalingen maakt de DJ ook gebruik van smart contracts om zijn afspraken in vast te leggen.

De techniek staat nog in de kinderschoenen maar dat zal niet lang meer duren. Nu grote financiële organisaties en overheden er interesse in tonen zal naar verwachting de ontwikkelingen en toepassingen met deze techniek in een rap tempo volgen. De vraag naar ontwikkelaars die bekend zijn met deze techniek zal ook stijgen. Voor ontwikkelaars is dus het van grote waarde om er vroegtijdig veel over te leren.

Bij Maandag® IT groeit het aantal Blockchain vacatures die ingevuld moeten worden. Ben jij zzp’er en wil jij werken voor toonaangevende bedrijven en mét de nieuwste technieken? Dan ben je bij Maandag® IT op je plek. Schrijf je meteen in bij de beste bemiddelaar van Nederland en loop geen opdracht mis.

Volg je ons al op social media?